Správný výběr matrace

V tomto ohledu je odpověď opravdu složitá. Každý z nás jsme jedinečný a máme své osobní potřeby, zvyky a hlavně jinou stavbu těla. Někteří lidé vyznávají spíše tvrdší a někteří naopak měkčí spaní. Také se může stát, že v tom může hrát roli i zdravotní stav.  I proto se při výběru vhodné matrace musíme zaměřit pouze sami na sebe. V případě manželské postele může mít partner naprosto odlišné požadavky na svou matraci. Při výběru matrace je potřeba myslet i na výběr vhodného roštu a lze jej použít k dané matraci. Zdali splňuje správnou podporu našeho těla a dobrou prodyšnost vzduchu k matraci. Mnozí lidé na tuto skutečnost nemyslí a to je samozřejmě chybně. Mít správný rošt pod matraci je základní věc k docílení dobrého a kvalitního spánku.  Výběr matrace je pocitová záležitost a každý z nás si vyberu tu, kde se mu leží nejlépe. Pokud máte zdravotní potíže, měl by doporučení dát v první řadě ošetřující lékař. Určitě vám neurčí konkrétní matraci, ale měl by doporučit vlastnosti, které by pro vás matrace měla splňovat. 

Proč je složité se ve správném výběru matrace zorientovat?

V současnosti se objevuje na trhu spoustu matrací z různých materiálů a za různou cenu. Prvně musíme zkonstatovat, že cena není vždy výchozím parametrem k zakoupení dobré a kvalitní matrace. Je to jedna z nejrozšířenějších chyb, které se dopouštíme. Kvalitu matrace určuje především jeho složení. Z jaké pěny je vyrobena a jaké má hodnoty. Pěny se vyrábí v mnoha tuhostech a hustotách. Právě tuto specifikaci vždy hledejte či se na ni ptejte prodejce. Z čeho je matrace složena? Jaké pěny obsahuje?  Jaké má objemové hmotnosti? Dobrý prodejce by Vám na tohle měl vždy odpovědět.

Bohužel na trhu je spoustu matrací, kde tyto informace neudávají, nebo nesdělí záměrně, jelikož právě objemová hmotnost a odpor proti stlačení určuje kvalitu pěny. 

Můžete ji najít pod značkou RG (A/B). Skládá se ze dvou údajů:

1) Objemová hmotnost pěny, udává hustotu pěny na m3. 

Uveďme si příklad - pěny o objemové hmotnosti RG 35 váží 35 Kg/m3. Díky tomuto údaji můžete rozpoznat jeho kvalitu a životnost. Běžně se na trhu pohybují objemové hmotnosti od 15-55Kg /m3. Čím vyšší objemová hmotnost tím lepší pěna.  Objemové hmotnosti od RG 40 jsou již opravdu kvalitní pěny. 

2) Odpor proti stlačení je ukazatel síly vyjádřený v jednotce kPa, která je potřebná k vyvinutí stlačení vzorku určené plochy o 40%. Je to v podstatě první vjem, který můžete mít při zkoušení matrace a poznáte tak jakou má matrace tuhost. Běžně se hodnoty pohybují od 30-50% a určují tak stupnici tuhosti s tím, že 30% je spíše velmi měkká a 50% velmi tvrdá. Tuhost matrace je pocitová záležitost a jako takovou ji může ovlivnit i jakým způsobem je matrace ergonomicky prořezána nebo profilována. Při výběru vhodné matrace se proto ptejte na tyto parametry.

Přeci jen jde o naše zdraví a spát denně na špatné matraci či roštu může mít špatný vliv na naše zdraví. Nechte si poradit a vyberte si tu nejvhodnější postel, rošt i matraci od odborníků. Kupujte kvalitu, která opravdu kvalitní je a neutrácejte za předražené zboží. Jak už jsme uvedli výše ne vždy to co je velmi drahé je i kvalitní. Pokud byste potřebovali poradit jsme Vám v IZI Nábytku vždy k dispozici.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

1

2

  • Registrace

Zaregistrovat nový účet

Už máte účet?
Přihlásit se - Resetovat heslo
shopping_basket
Souhlas se soubory cookie